Overdracht en tegenoverdracht

Overdracht en tegenoverdracht in de praktijk
Sigmund Freud introduceerde het begrippenpaar overdracht/tegenoverdracht, dat al snel gemeengoed werd binnen de psychologie. Hij gebruikte de termen voor het eerst in verband met vrouwelijke cliënten die hem als een vaderfiguur beschouwden. Aanvankelijk leek deze overdracht hem een belemmering, maar later ging hij het samen met tegenoverdracht als een onderdeel van de analyse gebruiken.

Overdracht is het herhalen van een patroon in een belangrijke maar verstoorde relatie uit het verleden, in een onbewuste poging deze relatie alsnog gezond te maken. Omdat in de relatie cliënt-hulpverlener vrijwel altijd een bepaalde afhankelijkheid of hiërarchie ervaren wordt door de cliënt, ligt het voor de hand dat deze onbewust oude gevoelens gaat overdragen op de hulpverlener. Tegenoverdracht is de, ook veelal onbewuste, reactie van de hulpverlener hierop.

Overdracht en tegenoverdracht in de therapeutische praktijk
Iedereen herhaalt de patronen die we geleerd hebben vanuit de oudste relaties die we kennen: die met onze opvoeders, tussen hen onderling en met onze broers en zussen. Op zich is daar niet zo heel veel mis mee, tenzij het om beschadigende relaties gaat. Wat het vanuit de hulpverlenerspositie lastig maakt, is de onbewuste component. De patronen bij overdracht/tegenoverdracht zijn in het verleden om goede redenen ingezet en moeilijk te herkennen.

Een therapeut of coach kan minder effectief zijn als deze niet weet wat zijn eigen patronen van overdracht zijn. De mogelijkheid bestaat dat hij/zij in de interactie met de cliënt meer bezig is met een poging iets te herstellen vanuit de eigen vroegere belangrijke relaties, dan met de problemen van de cliënt.
Overdracht is een van de meest onderschatte verschijnselen binnen de hulpverlening. De kwestie is niet óf de therapeut of coach in de overdracht gaat, maar hoe en waaraan hij/zij de overdracht herkent en ermee omgaat. Enkele belangrijke signalen zijn: het gesprek stokt, er ontstaat onenigheid, de coach heeft het gevoel dat de cliënt het gesprek overneemt, de coach heeft het gevoel dat de cliënt overgehaald moet worden.
Deze training/bijscholing is erop gericht de eigen stukken te leren herkennen in de therapeutische setting en er effectief mee om te gaan. Laat overdracht en tegenoverdracht voor je werken zodat je het kunt inzetten om het therapeutische proces positief te stroomlijnen.

aanmeldingsformulier
aanvraag-brochure
agenda

Praktische informatie

Een training voor coaches, therapeuten en verder iedereen die binnen een professionele setting met mensen werkt. Deze training wordt in 1 dag gegeven en is te combineren met de training Kernkwaliteiten die de dag erna wordt gegeven. De financiële investering bedraagt € 135,-. Bij een twee daagse combinatie met de Kernkwaliteiten training zijn de kosten 260,-. De mentale investering bestaat uit de bereidheid te werken met en aan eigen thema’s. Er wordt gewerkt in kleine groepen van minimaal 6 en maximaal 12 deelnemers. Literatuur advies: Wiekje Boswijk Hummel, ‘ Liefde in wonderland’. Studiebelasting 1 1/2 ECTS.

Aanmelden

Aanmelden kan door email naar info@equilibrium-leiden te sturen, met daarin je persoonsgegevens en de training van je keuze. Voor de geplande data raadpleeg onze agenda.

kennismakingsgesprek
inschrijven-nieuwsbrief

Trainer

De training wordt verzorgd Ariënne Stolk.

Overdracht en tegenoverdracht