Mindful aan het werk

De eerste mindfulnesstraining werd ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn, hoogleraar aan het Medisch Centrum van de Universiteit van Massachusetts. Als medisch bioloog doet hij onderzoek naar stress, de gevolgen van stress en hoe hiermee om te gaan.
Wat wordt met het beoefenen van mindfulness wordt beoogd, is meer in het hier en nu aanwezig te zijn en minder door gedachten en emoties meegesleept te worden. Hierdoor krijgen we vaak een andere kijk op onze emoties en gedachten en gaan we er ook op een andere manier mee om. Inmiddels zijn er talloze studies gepubliceerd over de positieve effecten van mindfulness.

Een aandachts- of mindfulnesstraining is een belangrijk hulpmiddel voor het omgaan met stress op het werk.

 

Resultaat voor de organisatie
Ondanks de werkdruk, de deadlines, lastige collega’s en andere frustraties, vinden de meeste mensen hun werk leuk. Maar sommigen slaan erin door. Anderen verliezen te veel energie door negativiteit en stress. Dat organisaties naar mindfulness kijken als oplossing voor aanhoudende problemen op de werkplek is een mooie ontwikkeling.

De impuls tot stress is in bedrijven vaak voortdurend aanwezig. De kunst is om stress te leren hanteren. Contact leren maken met de zijn-modus is daarvoor een vereiste. Mentaal schakelen tussen doe-modus en zijn-modus is de volgende vaardigheid die veerkrachtige werknemers onder de knie moeten krijgen. Dat betekent dat je op tijd leert terugschakelen, even een stapje terug te doen en je even van een impuls of een gedachte losmaken.
Onze vaardigheid tot schakelen wordt geremd door onze drang te willen presteren. De denkgeest zegt ons dan dat we niet moeten opgeven, dat we dit heus wel kunnen en dat de beloning groot zal zijn als we maar even doorzetten. Dus opzij met die signalen van ongemak of grenzen!
Deelnemers aan de training Mindfulness merken dat ze zich beter kunnen concentreren en zich makkelijker kunnen ontspannen. Zo leren ze gaandeweg positief om te gaan met stress, spanning en pijn, en ontwikkelen ze meer veerkracht. Ze ervaren ook vaak een blijvende vermindering van zowel lichamelijke als psychische klachten.

 

kennismakingsgesprek
inschrijven-nieuwsbrief

Doelen

  • Kennismaking met westerse mindfulness en een eerste stap naar meer bewustwording. De deelnemers worden aan het denken gezet.
  • Aan de hand van de dagelijkse agenda en activiteiten worden er in deze workshop allerlei tools aangereikt. Het doel is de deelnemers iets luchtiger, bewuster en met meer plezier en verbinding te laten werken.
  • Een kennismaking met de overtreffende trap van mindfulness: compassie. We oefenen in het aannemen van een vriendelijke houding ten opzichte van alles wat je ervaart. Door compassie in te zetten richting jezelf en de ander, word je flexibeler en ben je beter in staat om te gaan met je eigen stress en die van de ander.
  • Confrontatie door middel van mindful bewegen. Deelnemerservaringen over mindful bewegen zijn heel uiteenlopend, van rustgevend tot confronterend, van angst voor blessures tot inzicht in patronen van handelen als zij een grens tegenkomen. In elk geval worden er grenzen verkend en wordt er iets in beweging gezet.

Inhoud en methodieken

Deze workshop gaat in op onze sterk veranderende en veeleisende omgeving. Hoe ga je om met werkdruk en veranderingen en hoe blijf je plezier houden in je werk en kun je ook nog genieten van je privéleven? We ontwikkelen praktische vaardigheden om bewust je gedrag te kiezen met behulp van je innerlijke kompas.

In de oefeningen van mindful bewegen leren we op een andere manier omgaan met grenzen: ermee spelen in plaats van erdoorheen gaan; verkennen en uitproberen in plaats van doorzetten zonder te waar te nemen.

We maken naast de door Jon Kabat-Zinn ontwikkelde Mindful-methode gebruik van NLP communicatiemethodieken en BML oefeningen. We werken aan bewustwording van emoties, gedachten en het lichaam middels de Driehoek van Betekenis. We doen diverse praktisch toepasbare oefeningen, voor meer bewustwording en het beter kunnen omschakelen vanuit een stressgewaarwording. Verder zetten we speelse oefeningen in vanuit BML (lichaamsgerichte interventies) en NLP, om zicht te krijgen op onze gedachtepatronen, onze perceptie en de invloed hiervan op onze fysiologie.

Voor wie is het?

Deze training is voor bedrijven en teams die willen werken aan mentaal en fysiek vitale werknemers, die met nog meer plezier op een ontspannen manier in het team functioneren.

 

Praktisch

De eendaagse of meerdaagse training wordt vormgegeven en aangepast aan de beoogde doelstellingen, als incompany training of op een passende locatie. Voor groepen van niet meer dan 12 personen kan de training plaatsvinden bij opleidingsinstituut Equilibrium in Leiden.
De kosten zijn afhankelijk van de groepsgrootte plus de overige faciliteiten die wij geacht worden te verzorgen. Wij kunnen u na overleg een passende offerte doen toekomen.