Leren presenteren in één dag

 

Een presentatie is een mondelinge toelichting. Dat kan van een onderzoek zijn, een voorstel of iets anders. Presenteren komt van het Latijnse ‘presentare’, dat letterlijk ‘aanwezig maken’ betekent. Wie presenteert is dus per definitie aanwezig: vluchten kan niet meer! Als je presenteert, ben je in het moment. Je voorbereiding en competenties zorgen ervoor dat je iets inhoudelijk kunt onderbouwen. In organisaties en bedrijven is het sinds de jaren negentig gebruikelijk dat voorstellen en verslagen op formele wijze met een presentatie worden toegelicht. Een spreker houdt een betoog waarbij of waarna de vergadering in discussie gaat over de inhoud.

 

kennismakingsgesprek
inschrijven-nieuwsbrief

Doelen

Veel mensen vinden het geven van een presentatie een van de stressvolste plichten die ze kunnen bedenken. De druk van de groep, de aandacht van al die ogen die ze op zich gericht voelen, het afsteken van een monoloog zonder te haperen, het onvermogen om hoofd- en bijzaken te scheiden en in het algemeen faalangst dragen bij aan het ongemak.

In deze training leer je de vaardigheden om op een authentieke manier, ontspannen en met plezier een voordracht of presentatie te geven. Je kunt er zelf meer van genieten en je maakt beter contact met je publiek, waardoor de boodschap en inhoud van je presentatie overkomt. Het voornaamste doel is dat je de essentie van wat je wilt overbrengen ook daadwerkelijk bij je toehoorders krijgt.

Inhoud en methodieken

In slechts één dag krijg je de noodzakelijke oefeningen en handreikingen om met vertrouwen en plezier een presentatie te kunnen geven. Er wordt uitgebreid ingegaan op de volgende aspecten:

– Structuur
•    Het format waarbinnen je je presentatie geeft

– Inhoud
•    Wat je gaat vertellen
•    Hoe je de inhoud afstemt op het publiek
•    Afstemmen op de representatiesystemen
•    Gebruik van universelen
•    Gebruik van metaforen
– Vorm
•    Gebruik van het podium
•    Gebruik van PowerPoint: voor- en nadelen
•    Andere creatieve vormen van presenteren
– Performance
•    Lichaamstaal inzetten
– Voorbereiding en hulpmiddelen

Trainer

De trainers

Voor wie is het?

Voor alle bedrijven en teams die willen meewerken aan het ontwikkelen van de competenties en vaardigheden van hun werknemers. Een presentatie geven is veel meer dan een verhaaltje vertellen. Deze training levert een bijdrage aan de totale ontwikkeling van het individu en het team. Mensen voelen zich zekerder, krachtiger en leren kwaliteiten en creatieve vaardigheden ontwikkelen ten aanzien van het voor de groep staan en het zichzelf profileren.

 

Praktisch

De eendaagse training wordt gegeven als incompany training of op een passende locatie. Voor groepen van niet meer dan 12 personen kan de training plaatsvinden bij opleidingsinstituut Equilibrium in Leiden.
De kosten zijn afhankelijk van de groepsgrootte plus de overige faciliteiten die wij geacht worden te verzorgen. Wij kunnen u na overleg een passende offerte doen toekomen.