Opleiding Systemisch werk
De definitie van een systeem is: een verzameling van elementen die een onderling verband met elkaar hebben en elkaar beïnvloeden. De methodes en strategieën die sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw in de VS gebruikt worden om gezinnen met psychosociale problemen te begeleiden, worden samengevat onder de noemer systeemtherapie.
Dit complex van behandelingen, ook wel gezins- of relatietherapie genoemd, werd ontwikkeld in reactie op het gebrek aan effectieve interventies vanuit de reguliere gezondheidszorg. Te vaak waren deze gericht op het individu, zonder de grote invloed van de andere gezinsleden bij het ontstaan en in stand houden van de problematiek te onderkennen.
Systeemtherapeuten voegden allerlei ideeën vanuit andere disciplines toe aan de traditionele psychoanalytische aanpak. Ze gebruikten inzichten vanuit een nieuwe wetenschap als de cybernetica, dat zich buigt over zelfregulerende systemen.
De oorsprong van het systemisch werken ligt bij de Familieopstellingen van de Duitse psychotherapeut Bert Hellinger. Ieder mens maakt deel uit van verschillende systemen, of dat nu zijn familie is, zijn sociale netwerk, de beroepsomgeving of een andere organisatie. Via systemisch werk wordt de samenhang van een specifiek systeem snel helder, net als de verborgen belemmeringen binnen dat systeem.
Bij systeemtherapie wordt het gezin of de organisatie primair gezien als een systeem waar een individu deel van uitmaakt, op een manier die bepaald is door biologische, juridische, affectieve, geografische en historische voorwaarden. Volgens de grondleggers van systeemtherapie ontstaan de meeste psychosociale problemen in beginsel vanuit de interactie tussen de individuen die lid zijn van een systeem. De onderliggende aanname is dat, als een van de leden van een systeem (gezin, familie, organisatie) een probleem heeft, het hele systeem ontwricht raakt.
Een sessie met systemisch werk maakt duidelijk waarom een familie of organisatie soms verstikkend en belemmerend werkt. De eigen positie binnen het systeem wordt in kaart gebracht. Soms is dat alleen al voldoende om ruimte te creëren voor verandering. Het innemen en (h)erkennen van de eigen plaats en de positie van de anderen binnen het systeem, geeft inzichten die leiden tot acceptatie en zingeving. Systemisch werk helpt bij de bewustwording en is een onderdeel of aanvulling op het proces of de therapie.
Familieopstellingen
Familieopstellingen is een onderdeel van systemisch werk en neemt een grote plaats in binnen deze training. Vanuit dit startpunt wordt de invloedssfeer vergroot, om interventies op andere systemen te omvatten.
De basis van systemisch werk komt aan bod, inclusief de verschillende stromingen hiervan en de toepasbaarheid in de diverse settingen.
Daarnaast zal verder ingegaan worden op de methode van Familieopstellingen, met onder meer de dynamieken, de systemische wetten en de verbindingen die erbij horen. Er wordt aandacht besteed aan groepsinterventies en één-op-één interventies, plus de mogelijkheden en beperkingen ervan, en de keuzes die je hierin kunt maken als coach of trainer.
De opleiding Systemisch werk:
wat kun je ermee?
De deelnemers werken aan hun eigen thema’s om deze vervolgens in hun diverse therapeutische settingen toe te kunnen passen. De training is geen volwaardige opleiding tot systemisch werker; het is een basistraining die mogelijkheden en inzichten biedt om mee aan de slag te kunnen gaan binnen het bestaande werkveld als coach of trainer.
Toelatingsvoorwaarden
De opleiding is voor mensen met een achtergrond als coach of therapeut of die een NLP Practitioner opleiding hebben afgerond.
Investering
De training bestaat uit 2 blokken van 3 dagen in kost 350,– euro per blok.
Er is geen studiebelasting naast oefenen in de praktijk.
Praktische informatie
De opleiding Systemisch werk wordt gegeven door Ariënne Stolk en Peggy Carlier
De training gaat door met minimaal 8 en maximaal 14 deelnemers. Als je interesse hebt, stuur dan vrijblijvend een e-mail om op de hoogte gehouden te worden.