Ik wens iedereen evenveel plezier bij het klaarmaken van deze recepten en het genieten van dit heerlijke eten als ik zelf heb gehad!

Mijn passie is lekker eten en het bereiden hiervan. Dat ik dit kan combineren met mijn praktijk als therapeute en voedingsconsulente is voor mij een belangrijke bron van inspiratie en plezier. Zo geef ik al meer dan tien jaar kooklessen aan jongeren met een beperking. In die tijd heb ik talloze recepten verzameld en samen met hen uitgeprobeerd. Daarnaast begeleid ik mensen met gewichtsproblemen en geef ik cliënten voedingsadviezen als aanvulling op hun therapie. Met voeding breng je de buitenwereld naar binnen. Hierin is iedereen in de gelegenheid bewuste keuzes te maken en de bereiding van het eten is daarvan een onderdeel. Ik geloof dat je bent wat je eet: evenwichtige, voedzame, maar vooral smakelijke, kleurrijke en afwisselende maaltijden dragen bij tot de gezondheid en een algemeen gevoel van welbevinden.

RECEPTEN

Foto bij recepten

Omdat veel cliënten mij om suggesties vragen, én omdat ik het leuk vind, heb ik besloten een aantal recepten op deze site te zetten. Ik hoop dat de lezer zich erdoor laat inspireren en dat het zal bijdragen tot een gevarieerder en gezonder eetpatroon.

Kim neemt al sinds vele jaren, zeer vrolijk en gemotiveerd, deel aan de kooklessen.

Eénpansgerechten

Er zijn veel manieren om een heerlijke tajine te maken. In feite is dit recept vernoemd naar een Marokkaanse aardewerken stoofpan, de tajine of tajine. Hieronder volgt een simpel basisrecept, waarmee je naar hartenlust kunt variëren. Gebruik gerust andere soorten vlees en groenten. Experimenteer ook met de hoeveelheid kruiden en maak het gerecht helemaal volgens je eigen smaak.
 Ik gebruik voor de basis twee soorten kruiden die in de islamitische winkel verkrijgbaar zijn:

  1. ras el hanout, een heerlijk geurend kruidenmengsel dat een heel karakteristieke smaak aan veel Afrikaanse gerechten geeft
  2. milde paprikapoeder

Bak het vlees aan laat het met deze kruiden stoven. Voeg de groenten toe als het vlees zacht en gaar is. Laat alles zachtjes stoven tot de groenten gaar zijn. Serveerde tajine met Turks of Marokkaans brood, couscous of rijst. Maak er eventueel een simpele salade bij en geef er als je dat lekker vindt een chutney bij. Voor een meer uitgewerkt recept, zie onder:

Ingrediënten:

– kippenpootjes
– 1 blikje gepelde tomaat blokjes
– 1 blikje tomatenpuree
– 1 blikje kikkererwten
– verse gesneden groenten, zoals bijvoorbeeld:
 aubergine
, paprika
, ui
, wortel, pompoen
, courgette
– 1 eetlepel paprikapoeder
– 1 eetlepel ras el hanout
– stukjes knoflook, ongeveer 5 tenen
– naar wens een takje rozemarijn en eventueel een scheutje rode wijn
- zout, peper, en eventueel een rode Spaanse peper in kleine stukjes gesneden

  • Smeer de kip in met ongeveer de helft van de kruiden en zout.
  • Bak de kip bruin in een grote braadpan of een tajine.
  • Doe er de tomaat blokjes en de puree bij, de rest van de kruiden, wijn, knoflook en wat extra zout en peper.
  • Laat de kippenpootjes in de saus een uurtje op een zeer laag pitje stoven.
  • Doe de groenten erbij en stoof deze tot ze gaar zijn(als de kip erg gaar is, kun je deze ook even uit de pan halen en op het laatst nog een paar minuten mee warmen).
Ingrediënten:
– ruim 500 gram zalmfilet, in blokjes gesneden
– flink struikje paksoi, gesneden
– 1 ui, gesnipperd
– 1 blik kokosmelk
– 1 blik tomaatblokjes
– 1 rode Spaanse peper, gesnipperd
– 3 tenen knoflook, geperst
– 1 eetlepel Massaman rode currypoeder
– 1 visbouillonblokje
- bosje verse koriander, gesneden
- zout

  • Fruit de ui, doe er de tomaat blokjes bij, vervolgens het blikje kokosmelk en het bouillonblokje.
  • Warm het geheel goed door en doe er Spaanse peper, zout, knoflook en currypoeder bij.
  • Kook even door en laat wat indikken.
  • Doe er dan de blokjes zalm, de paksoi en de koriander bij. Laat nog 2 minuten koken.
  • Serveer met witte rijst en een oosterse salade.
Mihoen met kip

 

 

 

 

Ingrediënten:
– ½ pak mihoen
– 2 stuks kipfilet, in stukjes
– 1 pakje garnalen
– 1 pak Chinese roerbakgroenten (ongeveer 300 gram)
– pakje taugé van ongeveer 150 gram
- 1 vers rood pepertje zonder zaadjes, gesnipperd
– pakje verse koriander
- chilisaus milde variant, één of meer eetlepels naar smaak
– Five Spice saus, één of meer eetlepels naar smaak
- gember (gembersaus of bolletjes fijngesneden stemgember)

  • 

Week de mihoen 3 minuten in kokendheet water en laat het daarna uitlekken.
  • Roerbak de kipfilet kort, haal uit de pan of wok en houd het vlees apart.
  • Roerbak de groenten en de rode peper, maak op smaak met gember, kruiden en saus.
  • Doe de kip, groenten, garnalen en de mihoen door elkaar.
  • Maak verder op smaak met zout en extra chilisaus en Five Spice saus.
  • Geef de losse, gesnipperde korianderblaadjes er apart bij om over het gerecht te strooien.

Recepten met deeg

Hartige groentetaart

 

 

 

 

Ingrediënten:
– diverse groenten naar keuze zoals paprika, wortel, ui, broccoli, doperwtjes, courgette, etc.
– 1 pakje roomkaas ( kies eventueel voor light)
- eieren (ongeveer 5 stuks)
– peper, zout, paprika poeder
– 2 eetlepels bloem
– 1 groot vel bladerdeeg of een aantal kleintjes
– klein beetje geraspte kaas

  • Roerbak de groenten. Begin met de harde/stevige groenten en voeg langzaam de andere toe, als je broccoli gebruikt moet je deze nog even kort voorkoken
  • Stoof alles tot het beetgaar is
  • Doe er de roomkaas bij, eventueel kruiden, de eieren en de bloem en roer het geheel door elkaar
  • Bekleed een ingevet bakblik ( taartvorm) met bladerdeeg
  • Prik gaatjes in het deeg en doe het groentemengsel erin
  • Zet ongeveer 3 kwartier in een voorverwarmde oven (190 graden)
  • Geef er een lekkere frisse salade bij
Ingrediënten:
– 350 gram biologisch volkoren speltmeel
– 160 gram biologisch volkoren roggemeel
– 100 gram gemengde granen en zaden naar keuze (bijvoorbeeld speltkorrels, havervlokken, zonnebloempitten, pompoenpitten, lijnzaad)
– 525 ml water
– scheut olijfolie of pompoenpitolie
– 3 theelepels zeezout
– 3 dessertlepels bruine suiker
– 1 zakje biologische gedroogde desemgist
– 2 zakjes gist

  • Doe alle ingrediënten in de broodmachine. Kies voor een XL brood en het lange programma met knapperige korst van 5 uur.
 Een verrukkelijk brood!
Focaccia

 

 

 

 

Ingrediënten:

 voor het brood:
– 1 kg bloem
– 2 afgestreken eetlepels zeezout
– 2 eetlepels suiker
– 3 zakjes gist van 7 gram
– 6,25 dl lauwwarm water
– bloem om te strooien
– olijfolie

Voor de vulling en erop:
– olijfolie
– vers geraspte Parmezaanse kaas
– nog wat andere kaas naar keuze, bijvoorbeeld gorgonzola
– verse Italiaanse kruiden naar keuze
– voor kinderen eventueel nog wat bolognesesaus of een andere pastasaus op basis van tomaat
– ham, salami of een andere Italiaanse worst

  • Doe de bloem, de gist, de suiker en het zout in de keukenmachine.
  • Giet het water langzaam in de vulschacht terwijl je pulseert.
  • Blijf pulseren tot het mengsel een bal is geworden.
  • Let op: het deeg is nu heel plakkerig.
  • Stort de bal op het schone aanrecht, dat je met bloem hebt bestrooid.
  • Doe bloem op je handen en sla heel hard op het deeg. Blijf slaan, maak het plat, vouw het dubbel en ga daarmee door tot het een niet meer plakkerige deegbal is geworden.
  • Dan vouw je de bal opnieuw uit en maakt deze plat tot het een grote lap is die je voor de helft op de bakplaat van de oven legt met bakpapier eronder.
  • Maak de lap twee keer zo groot als de deegplaat. Bedek het deel op de plaat met een niet te dik laagje saus, groenten, kruiden, kaas en/of vlees naar keuze.
  • Op den duur krijg je steeds meer gevoel voor wat lekker is.
  • Vouw de deeglap dubbel en druk hem opzij aan zodat hij precies het hele bakblik opvult.
  • Maak in de bovenkant wat gaatjes met je duim en giet daar wat olijfolie in.
  • Strooi er nog wat Parmezaanse kaas, kruiden en eventueel peper en zout overheen.
  • Zet de focaccia ruim een half uur in een voorverwarmde oven van 180 graden.

Nb Laat hem een half uurtje ‘bijkomen’ voor je hem aansnijdt.

Vegetarisch

Ingrediënten:
– een klein kopje ongekookte volkorenmacaroni p.p.
– 2 paprika’s, in stukjes
– 1 ui, gesnipperd
– 2 vegetarische groenteschijven, in kleine stukjes gehakt
– een klein struikje andijvie in zeer fijne reepjes gesneden
– geraspte oude kaas
– 1 volle theelepel paprikapoeder
– 1 volle theelepel kerriepoeder
– peper, zout
– 3 à 4 tenen uitgeperste knoflooktenen

  • Fruit de ui.
  • Doe er de stukjes paprika bij en bak op laag vuur tot deze zacht zijn, laat ze niet te bruin worden.
  • Doe er de kruiden en de stukjes van de vegetarische schijven bij.
  • Kook ondertussen de macaroni gaar en roer deze door de gebakken groenten en schijven.
  • Doe er de kaas bij. Laat alles goed warm worden en de kaas smelten
  • Van het vuur af de knoflook en de zeer fijn gesneden andijvie erdoor roeren.

Een heerlijke, volwaardige eenpansmaaltijd die erg makkelijk te bereiden is!

Ingrediënten:
– 1 ui, gesnipperd
– 3 bananen in stukjes
– 2 groene paprika’s, in stukjes
– zak krieltjes
– 4 tenen knoflook
– 2 handjes cashewnoten
– verse korianderblaadjes
– 2 theelepels mosterd
– 2 theelepels gemberpoeder
– 1 theelepel kurkuma
– snufje cayennepeper
– kopje kokosmelk
– scheut yoghurt
– olie, zout, peper

  • Doe wat olie in een grote koekenpan en fruit de ui.
  • Doe de stukjes paprika erbij, bak ze nog even aan en laat dit even sudderen.
  • Voeg de specerijen, de mosterd, de uitgeperste knoflookteentjes, plus zout en peper toe.
  • Doe de krieltjes erbij, een kopje water en de kokosmelk.
  • Laat alles even goed doorkoken en voeg dan de yoghurt toe.
  • Na 5 à 10 minuten mogen de bananen en de in stukjes gehakte noten erbij.
  • Pas de kooktijd aan: de krieltjes moeten net gaar zijn en de banaan niet te zacht.
  • Doe er op het laatst wat verse koriander over.

Lekker met rijst en een frisse salade.
Mais-courgettekoekjes

 

 

 

 

 

Ingrediënten:
– 1 blikje mais
– 1 kleine courgette (geraspt)
– 2 à 3 lenteuitjes in heel kleine ringen of stukjes gesneden
– een zakje oude kaas
– een paar eetlepels bloem
– 2 à 3 eieren
– Zonnebloemolie
– zout, cayennepeper, paprikapoeder en een snufje nootmuskaat

  • Doe alle ingrediënten in een kom en roer ze goed door elkaar.
  • Maak kleine bergjes in een koekenpan die is ingevet met olie.
  • Laat ze op laag vuur aan twee kanten heel langzaam garen.

Lekker met salsa saus.

Vlees vis gevogelte

Hamburgers

 

 

 

– ongeveer 500 gram mager rundvlees
– paneermeel naar smaak
– ei (1 à 2 stuks)
– gehaktkruiden naar smaak
– worcestersaus naar smaak
– paprikapoeder naar smaak
– tomatenketchup naar smaak
– broodjes naar keuze
– rauwkost zoals komkommer, tomaat, sla, etc.
– eventueel saus zoals currysaus, mayonaise, etc.

  • Snijd het vlees in grote stukken en pureer deze in de keukenmachine.
  • Doe dan kruiden, ei, paneermeel, worcestersaus en tomatenketchup erbij.
  • Tussendoor proef je goed of het een flink hartige smaak heeft.
  • Pureer het vlees tot gehakt en vorm er platte schijven van (met een ring of met de hand).
  • Bestrijk een grillpan met wat zonnebloemolie en bak de hamburgers 5-7 minuten om en om.
  • Beleg de broodjes met een hamburger en rauwkost en saus naar keuze.
– 1 flinke kip
– 2 a 3 uien
– 6 (!) knoflookteentjes
– 1 pakje verse Italiaanse kruiden
– olijfolie
– peper, zout

  • Snipper de uien,snijd de knoflook en de kruiden fijn.
  • Meng dit alles met enkele eetlepels olijfolie en vul de kip ermee.
  • Leg de kip in een ingevette ovenschaal.
  • Bestrooi de kip met peper en zout en sprenkel er olijfolie overheen.
  • Plaats de kip in een voorverwarmde oven ( 180 graden) en laat hem gedurende ruim een uur tot 1 ½ uur garen.
  • Tussendoor kan je hem nog eens omdraaien en bedruipen met olie, maar dit is niet noodzakelijk.

Salades

Salade met tomaat artisjok sperziebonen

 

 

 

 

Ingrediënten
– een paar handjes rijpe kerstomaatjes
– een half blikje artisjokharten op waterbasis
– een bakje restje gekookte sperziebonen
– een half bakje broccosprouts (kiemgroenten)
– de helft van een klein blikje linzen

dressing:
– scheut ongefilterde olijfolie
– scheut granaatappelazijn
– scheut appelazijn
– peper en zout

  • Snijd de ingrediënten en roer ze voorzichtig door elkaar.
  • Mix de ingrediënten voor de dressing goed en schenk die pas op het laatste moment over de salade.
  • Bereid de ingrediënten niet ijskoud, maar haal ze een half uurtje van tevoren uit de koelkast.

Een verrassend lekkere salade!

Salade met kikkererwten

 

 

 

 

– gemengde slasoorten
– kikkererwten (gekookt)
– kleine tomaatjes
– olijven
– stukje feta

voor de dressing:
– scheut olijfolie
– sap van een halve citroen
– flinke scheut witte wijnazijn
– teentje knoflook
– peper, zout

  • 

Was de sla, verkruimel de feta en snijd de tomaatjes door. Meng alle ingrediënten voor de salade in een grote schaal.
  • Klop de ingrediënten voor de dressing door elkaar en giet deze over de salade
Wortel-koolsalade

 

 

 

Ingrediënten:
– wortel, ongeveer 100 à 200 gram
– witte kool, ongeveer 100 à 200 gram

dressing:
– 2 eetlepels olijfolie
– 3 eetlepels yoghurt
– 2 eetlepels witte wijnazijn
– 2 teentjes knoflook, geperst
– peper en zout naar smaak

  • Rasp de wortel en de kool redelijk fijn
  • Klop de ingrediënten voor de dressing goed door elkaar
  • Doe alles bij elkaar in een schaal
(salade op kamertemperatuur)
Ingrediënten:
– 1 pond sperziebonen, beetgaar gekookt
dressing:
– 4 ansjovisfilets
– 2 teentjes verse knoflook
– citroen of limoen
– olijfolie

  • Kook of stoom een pond sperziebonen beetgaar en spoel ze met koud water af.
  • Neem een ruime pan en verwarm een scheutje olijfolie.
  • Doe er 4 ansjovisfilets bij met 2 teentjes knoflook (liefst verse, met paarse schilletjes).
  • Fruit dit tot de ansjovis uiteenvalt.
  • Doe hier de sperziebonen weer bij en roer er als laatste wat citroenrasp door.
Ingrediënten
– Olijfolie een flink aantal eetlepels
– Verse knoflook ongeveer een halve bol
– Verse peterselie (een flinke bos die niet meer tussen twee handen past)
– Spaanse rode peper
– Eventueel naar wens wat verse limoen of citroen sap

  • Het succes van dit gerecht is te danken aan de kwaliteit van de ingrediënten: absoluut goede olijfolie, verse peterselie en verse sappige knoflook. Daarom is dit gerecht ’s zomers het lekkerst. Verder heb je alleen nog zeezout en peper(s) nodig.
  • De werkwijze hangt af van het keukengerei dat je gebruikt. In de vijzel stamp je de knoflook fijn met grof zeezout. Met de staafmixer maal je eerst de gewassen en goed droog gemaakte peterselie fijn. Dan voeg je de gehakte teentjes van een bol verse knoflook, het zeezout en een of twee hete Spaanse of jalapeno pepers, of ca. vijf kleine gedroogde rode pepertjes
  • Pas op het laatst giet je de olie erbij, tot het een hanteerbaar (vloeibaar) sausje is geworden. Meng de olie er goed door, anders blijven olie en kruiden gescheiden
  • Niet verwarmen. Als je toch iets warms wilt, kun je het best de pasta goed heet serveren en de ‘aglio e olio’ er apart of op het bord bij doen.
  • Spaghetti bijtgaar koken (zonder zout). Sausje erdoor of erop.
Ingrediënten:
– mozzarella
– courgette
– vijgen-balsamicoazijn

  • Grill de plakken courgette. Leg de afgekoelde courgette om en om met de plakjes mozzarella in een schaal.
  • Besprenkel met vijgen-balsamicoazijn en eventueel nog wat olijfolie
Couscous salade

  • Maak de couscous met een bouillonblokje klaar volgens de gebruiksaanwijzing
  • Bak diverse in kleine stukjes gesneden groenten mooi zacht en gaar, bijvoorbeeld:
 ui
, aubergine, courgette, paprika
  • Snij fijn:
 feta
, olijven
, korianderblaadjes
  • Experimenteer en varieer met kruiden zowel als met de groenten voor een echt mediterrane smaak. Denk aan rozemarijn, basilicum, tijm, Spaanse pepers, verschillende kleuren paprika, olijven, et cetera
  • Doe de afgekoelde couscous met de overige afgekoelde ingrediënten in een schaal
  • Doe er wat rozenwater, tahin (sesampasta) en olijfolie door
  • Roer alles goed door elkaar en serveer.

Zoet en toe

Ingrediënten:
– 4 à 5 clementines (mandarijnen) of 2 à 3 kleine Spaanse sinaasappels (ca. 375 gr. in totaal)
– 225 gram basterdsuiker
– 6 eieren
– 250 gram gemalen witte amandelen (amandelpoeder)
– 1 volle theelepel bakpoeder
– boter

  • Borstel de schil van de clementines onder de kraan schoon. Breng ze in een pan met ruim koud water aan de kook en laat ze ca. twee uur zachtjes koken. Laat ze uitlekken.
  • Snijd ze als ze zijn afgekoeld doormidden en haal de pitten eruit. Hak ze in de keukenmachine of maak ze fijn met de hand, inclusief schil en velletjes.
  • Verwarm de oven voor op 170 graden.
  • Vet een tulbandvorm in met boter en klop de eieren. Doe de eieren, de suiker, de amandelen en het bakpoeder bij de clementinemassa. Meng alles goed door elkaar.
  • Giet het beslag in de vorm en zet deze ongeveer 80 minuten in de oven. Dek de vorm eventueel halverwege af met aluminiumfolie om te voorkomen dat de taart te donker wordt.
  • De taart is klaar als een satéprikker er droog en schoon uit komt.
  • Haal de taart pas uit de vorm als hij helemaal is afgekoeld.

Tip: geef er geslagen room bij met wat eetlepels sinaasappel kwark of yoghurt gemengd

Tarte tatin met peer

Een tarte tatin is een omgekeerde Franse taart. Je kunt ook andere soorten fruit gebruiken, of een hartige taart maken door met andere ingrediënten te experimenteren.

Ingrediënten:
– bladerdeegrol
– basterdsuiker en/of honing
– boter om het bakblik in te vetten
– peren (niet te zachte; neem stevige peren die nog niet helemaal rijp zijn)

  • Schil de peren, haal het klokhuis eruit en snijd ze in parten ( zie foto)
  • Vet een bakblik in en doe wat basterdsuiker en/of honing erin
  • Rangschik de peren erop in een mooie waaier- of andere vorm
  • Dek ze af met de rol bladerdeeg, stop deze goed in aan de zijkanten
  • Plaats ongeveer een half uur tot drie kwartier een voorverwarmde de oven op 180 graden
  • Als het deeg mooi krokant is, kan het bakblik eruit
  • Laat even afkoelen en keer de taart om op een taartschaal
  • Lekker met zure room of slagroom

Pompoentaart

– 1 kruimel- of zanddeegbodem
– 1 pompoen (grootte, gewicht?)
– 125 gram lichtbruine basterdsuiker
– 100 gram amandelpoeder
– 3 eieren
– 3 eetlepels melkpoeder (of koffiemelk)
– 2 theelepels kaneel
– 1 theelepel vanillepoeder
– ½ theelepel nootmuskaat
– ½ theelepel kardemompoeder
– ½ theelepel gemberpoeder
– snufje kruidnagelpoeder
– snufje zout
– noten, room

  • 

Snijd de pompoen door de helft laat deze in ongeveer anderhalf uur op 150 graden zacht worden in de oven. Daarna kan je de schil heel makkelijk verwijderen met een aardappelschilmesje.
  • Klop de eieren schuimig in de keukenmachine.
  • Doe er amandelpoeder, melkpoeder, basterdsuiker en specerijen bij. Klop dit erdoor en laat als laatste de stukken pompoen nog even meedraaien.
  • Bedek een bakvorm met de zand- of kruimeldeegbodem en schenk de vulling er vanuit de keukenmachine op
  • Laat de taart 30 minuten in het midden van de oven op 200 graden bakken.
  • Strooi er als hij is afgekoeld hazelnoten en walnoten over en geef er room bij.

Chocolade-sinaasappeltaart

Benodigdheden: kleine pan, keukenmachine met grote mengkom en sikkelmes, bakvorm (26cm)

Ingrediënten voor het deeg:
– 250 gram lichtbruine basterdsuiker
– 250 gram amandelpoeder
– 50 gram cacaopoeder
– 100 gram extra bittere chocolade, in stukken
– 1 ½ theelepel bakpoeder
– 6 eieren
– 1 grote (bij voorkeur biologische) sinaasappel

Ingrediënten voor de saus:
– 200 gram extra bittere chocolade, in stukken
– 100 gram roomboter (op kamertemperatuur)
– een eetlepel vers sinaasappelsap

  • Ter voorbereiding: kook de sinaasappel met schil in ruim water minimaal een uur, tot hij helemaal zacht is geworden. Verwarm de oven voor op 170 graden.
• Maal de sinaasappel fijn in de keukenmachine. Doe de eieren erbij en kluts alles goed door elkaar. Voeg hierna de amandelpoeder, de basterdsuiker, cacao en bakpoeder toe en vermeng alles goed. Doe als laatste de 100 gram chocolade bij het deeg en laat dit nog even mee malen.
  • Giet het deeg in de ingevette bakvorm en laat de taart in de oven in 1 uur en 5 minuten gaar worden. Uit de oven nemen en een uurtje laten afkoelen.
  • Smelt de rest van de chocolade in de magnetron op een lage stand. Neem er de tijd voor en zet hem op een ontdooistand (ongeveer 120 Watt). Geef het steeds een seconde of tien, tot de chocolade gesmolten is en roer dan de roomboter en het sinaasappelsap erdoor.
Voor gebruik even laten afkoelen.
  • Giet de chocoladesaus in het midden op de taart en verspreid deze met een lepel tot hij aan alle kanten iets over de zijkant uitloopt.
Laat de taart nog even verder afkoelen. Eet smakelijk!

Tip: als dessert ook heel erg lekker met een glaasje rode dessertwijn, bijvoorbeeld Elysium Black Muscat uit Californiës.